Robotepoken - Kort sammanfattning
Kort sammanfattning av 15 år med industrirobotar
Efter många år som yrkeslärare i samtliga svetsmetoder, metallbåge, gas, TIG och MIG/MAG hos AmuGruppen/Lernia i Gällivare fortsatte jag med robotsvetsning och NC-styrd gas och plasmaskärning, det var i början på 1980-talet.
Roboten var då ABB:s ASEA IRB L 6/2 AW .

1993 påbörjade jag min anställning hos AmuGruppen/Lernia i Västerås, jag kontaktade då ABB för att få en komplett robotsvets-anläggning installerad. Efter det fick jag uppdraget från koncernkontoret i Stockholm att utveckla AmuGruppens robotutbildningar i sin helhet. Det blev starten på ett nationellt industrirobotprojekt i samarbete med robotanvändande företag samt organisationer inom området, ABB Robotics, Industriförbundet, SWIRA, AGA Gas, Svetskommissionen m.fl.
Utbildningen måste svara mot behoven "på golvet".
Det fanns vid den tiden i stort sett bara robottillverkarnas grundläggande programmeringsutbildningar på 5 dagar. Bland företagen fanns stor osäkerhet/okunskap i handhavandet av sina robotar efter leverantörsutbildningen.
Med hjälp av AmuGruppens Styrgrupp Industriteknik och K-E Tengdelius, Nyköping, startades då ett nationellt projekt inom området robotutbildning.
Det blev starten på ett omfattande, flerårigt arbete med "Nationellt Projekt Industrirobotanvändning". Industrirobotprojektet hade regelbundna träffar i egna lokaler på Arlandastad.
Projektet knöt upp ett stort antal robotanvändande företag och övriga berörda instanser på området.
1996-97 arbetade jag hos AmuGruppen i Kristianstad med Industrirobotprojektet eftersom Kristianstad utsågs till teknikcentrum för robotutbildning inom AmuGruppen.
Arbetet med robotprojektet satte AmuGruppens robotutbildningar "på kartan", och det gav ett myckat positivt gensvar från robotanvändande företag i landet.
1997 blev jag erbjuden av ABB Welding Systems AB i Laxå anställning som chef för ABB:s robotsvetsutbildningar.
Jag antog erbjudandet och flyttade till Laxå.